Pages Navigation Menu

Bryggprocessen

Smakligt hantverk i landets äldsta mikrobryggeri

Grebbestad Bryggeri är ett mikrobryggeri vilket innebär att det är ett lokalt bryggeri med hantverksmässiga metoder baserade på den klassiska och lokala bryggeritraditionen. Noga utvald malt krossas och hälls i en vörtpanna tillsammans med exakt tempererat varmt vatten. Där frigörs smaker, proteiner och sockerarter från malten och bildar så småningom vört. Vörten filtreras och kokas med humle och eventuellt andra kryddor. Beroende på när humlen tillsätts i processen ger den från sig olika mycket smak och beska. Ölet får sin alkoholhalt i jästankarna då jästen omvandlar sockret från malten till alkohol. Grebbestad Byggeri använder sig av metoden underjäsning vilket tar lite längre tid men ger ett renare och mildare öl. Ölet står sedan en månad i en lagertank och bildar kolsyra genom sin egen jäsning, den så kallade champagnemetoden som gör att skummet håller längre och ger finare bubblor.